15.4.11

El Libro illeggibile MN 1, de Bruno Munari

Bruno Munari, amb l'objectiu de comprovar si el llibre —com a objecte— (sense lletra impresa ni il·lustracions) pot comunicar alguna cosa, duu a terme un seguit d'experimentacions el resultat de les quals és la col·lecció de llibres il·legibles i la de prellibres. En aquestes experimentacions, Munari estudia els elements que componen el llibre: el tipus de paper, els formats de les pàgines i els colors.
 
"Una serie de páginas todas iguales comunica un efecto de monotonía, páginas de diferentes formatos son más comunicativas. Si los formatos estan organizados de forma creciente o decreciente o alternativamente o, en cualquier caso, con un cierto ritmo, se puede obtener una información visual rítmica, dado que el pasar una página es una acción que se desarrolla en el tiempo y por lo tanto participa del ritmo visual-temporal."
Text extret del llibre de Bruno Munari ¿Cómo nacen los objetos?, editat per Editorial Gustavo Gili, el 2010 [traducció de Da cosa nace cosa (1985)]



[Imatges del Llibre il·legible MN 1]


Concretament, en el llibre il·legible MN 1, Munari experimenta amb formats de pàgina diferents i colors diversos. Així, un llibre sense text ni il·lustracions com aquest és capaç de transmetre informació per mitjà del llenguatge visual dels colors i les formes.

Aquest llibre editat per Corraini, que fa només 10 per 10 centímetres, és una petita meravella que convida a entrar a l'interessantíssim món de Munari.

5 comentaris:

Stel.la ha dit...

fascinants...com els Pre Libri que vaig tenir a les mans fa ben poquet!!
Gràcies Agnès pel recordatori....!
petons

ilustroskop ha dit...

Gràcies, Stel·la i salutacions!

Xavier Salomó ha dit...

És interessantíssim. Sempre penso que en Munari fa llibres que són una mena de camp base de proves i de reflexions que poden seguir el seu transcurs en nous formats i llibres. Gràcies per la recomanació, aquest no el coneixia...

ilustroskop ha dit...

De res, Xavier. Salutacions!

Clipping Path Service ha dit...

Thanks for posting this article.